ОЦІНКА НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ ФЕРМ ПОКРИТТІВ ОДНОПОВЕРХОВИХ ПРОМИСЛОВИХ БУДІВЕЛЬ В ТОРЦЕВИХ В'ЯЗЕВИХ БЛОКАХ З ВРАХУВАННЯМ ВІТРОВОГО ТИСКУ В ТОРЕЦЬ БУДІВЛІ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2020)
У  статті  автори  досліджують  питання  впливу  вітрового  навантаження  у торець будівлі на напружено-деформований стан ферм покриття у торцевих в’язевих блоках. Традиційно,  для  сприйняття  вітрового  тиску  у  торець  промислової  будівлі,  в  рівні  нижніх поясів  ферм  покриття,  за  допомогою  листових  шарнірів  на  фахверкових  колонах улаштовувались горизонтальні в’язеві ферми. Поясами цих в’язевих ферм були нижні пояси самих  ферм  покриття,  а  решітка  проектувалась  додатково.  Далі,  опорні  реакції горизонтальних  в’язевих  ферм  від  вітрового  навантаження,  через  в’язи  у  площині  колон, передавались на фундаменти.  При  цьому,  питання  про  те,  що  нижній  пояс  ферм  покриття  виконує  функцію  пояса в’язевої  ферми  і  що  зусилля  від  вертикального  навантаження  і  вітрового  горизонтального навантаження підсумовуються – не розглядалось. Тому необхідно оцінити вплив вітрового тиску  в  торець  промислової  будівлі  на  напружено-деформований  стан  ферм  покриття  в торцевих в’язевих блоках.  Авторами  розробляється методика  кількісної  оцінки  впливу  вітрового тиску  в  торець промислових будівель на напружено-деформований стан ферм покриття в торцевих в’язевих блоках. Визначаються  зусилля  у  в’язевих  фермах  по  нижніх  поясах  ферм  покриття  від одиничних зосереджених сил вітрового тиску в торець промислової будівлі, які прикладені у вузлах нижнього поясу кроквяних ферм – в рівні листових шарнірів на фахверкових колонах по торцях будівлі. Розглядаються  геометричні  схеми  в’язевих  ферм  по  нижніх  поясах  ферм  покриття  із зусиллями в їх елементах від одиничного вузлового навантаження вітрового тиску в торець промислової будівлі для типових прольотів 18, 24, 30 і 36 м. Отримавши  одиничні зусилля в елементах  в’язевих  ферм  для  будь-яких  типових  прольотів  легко  оцінити  вплив  вітрового тиску на напружено-деформований стан ферм покриття у в’язевих торцевих блоках. Для прикладу розглянута промислова будівля прольотом 36 м і кроком поперечних рам 6  м,  розташована  в  м.  Краматорську.  Для  в’язевої  ферми  прольотом  36  м  знайдено максимальне  зусилля  розтягу  в  поясі  від  одиничного  горизонтального  вузлового навантаження і фактичне.  Слід  зауважити,  що  функцію  поясу  в’язевої  ферми  виконує  сам  нижній  пояс  ферми покриття,  запас  міцності  якого  з  врахуванням  розрахункового  граничного  навантаження склав  3%.  Але  зусилля  в  нижньому    поясі  ферм  покриття  у  в’язевому  торцевому  блоці збільшується  за  рахунок  вітрового  тиску  в  торець  будівлі.  Поєднання  двох  функцій  в елементі  нижнього  поясу  приводить  до  зміни  напруженого  стану  –  перенапруження  в нижньому поясі склало 27%. До  ферм  покриття  промислових  будівель  в  торцевих  в’язевих  блоках  необхідний  особливий підхід в оцінці напружено-деформованого стану в них. Запропонована  методика  дозволяє  просто  дати  оцінку  напружено-деформованому стану ферм покриття типових прольотів промислових будівель у  в’язевих торцевих блоках.