ПРОСТОРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ КОНСТРУКТИВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ СУЧАСНИХ ОБОЛОНОК ПОКРИТЬ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2020)
Розглянуто  конструкції  що  змінюють  свої  геометричні  розміри,  тобто трансформуються  під  час  експлуатації,  для  вирішення  завдань  по  створенню  належного мікроклімату  в  середині  будівель  та  споруд.  В  дослідженні  виділено  тільки  просторові конструкції  що  складаються  з  елементів  нелінійного  переміщення  у  просторі.  Наведені сучасні  способи  трансформації  конструкцій,  що  отримали  найбільш  високу  оцінку  під  час експлуатації,  і  є  перспективним  для  подальшого  дослідження  та  розвитку.  Для  прикладів використані  конструкції  експлуатація  і  будівництво  яких  контролюється  за  допомогою комп’ютерних програм. На основі аналізу зведених за допомогою трансформації оболонок різної  форми  отримані  математичні  моделі  для  визначення  їх  оптимальних  габаритних розмірів і можуть бути використані в проектуванні нових оболонок.