РОЗВИНЕНА МОДЕЛЬ РОЗРАХУНКУ СТАЛЕВИХ РОЗКРІПЛЕНИХ ЕЛЕМЕНТІВ НА СТІЙКІСТЬ ПРИ СУМІСНІЙ ДІЇ ПОПЕРЕЧНОГО ЗГИНУ ТА КРУЧЕННЯ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2020)
Розглянуто  основні  етапи  розрахунку  сталевих  розкріплених  згинаних елементів  із початковими недосконалостями за деформованою схемою. Розкріплення може відбуватися  за  допомогою  приєднаних  до  сталевої  балки  конструкцій.  На  основі  нового підходу до аналізу внутрішніх силових факторів було поставлено за мету знайти та описати особливості  експлуатації  балки  при  сумісній  дії  поперечного  згину  та  кручення. Удосконалено  існуючу  теоретичну  модель  при  усуненні  присутніх  у  ній  недоліків.  На прикладах проведено порівняння методик визначення несучої здатності за стійкістю гнучких елементів. Запропоновано збільшити економію матеріалу шляхом деталізації розрахунку.