ДОСВІД МОНТАЖУ МЕТАЛЕВОЇ КОНВЕЄРНОЇ ГАЛЕРЕЇ МЕТОДОМ НАСУВАННЯ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2019)
Стаття описує досвід установки металевої 146 метрової конвеєрної галереї. Згідно проекту галерея повинна бути влаштована над залізничними коліями, не зупиняючи при  цьому  на  тривалий  час  експлуатацію  залізничного  транспорту.  Проаналізувавши  усі можливі  варіанти  монтажу  та  ураховуючи  можливості  підрядної  організації  був  обраний нетривіальний  метод  проведення  робіт  по  влаштуванню  конвейєрної  галереї.  Для  цього застосовувався  метод  монтажу,  при  якому  галерея  поступово  насувається  на  влаштовані опори.  При  насуванні  вона  змінює  свою  розрахункову  схему  і,  як  наслідок,  зусилля  в конструктивних  елементах.  Додаткових  труднощів  додавало  те,  що  монтаж  проводився  на висоті  понад  30  м  над  рівнем  залізничного  полотна,  що  накладало  багато  обмежень  при виконанні монтажних робіт. Для зменшення зусиль в елементах галереї при насуванні до її краю був змонтований аванбек, довжиною 10 м. Так як при насуванні розрахункова схема галереї змінювалася кілька разів, то виконувався детальний чисельний аналіз поведінки опор і  кожного  з  елементів  галереї  при  проведенні  монтажних  робіт  у  скінченоелементному програмному  комплексі  «ЛІРА-САПР».  У  розрахунках  враховувалися  додаткові  монтажні навантаження та вітрове навантаження, значення якого було прийнято за даними, що були отримані від метеорологічної моніторингової служби. Швидкість вітру приймалась до 10 м/с. Також  за  допомогою  методик,  які  закладені  в  програмному  комплексі  виконувалося оцінювання динамічних характеристик конструкцій галереї. Перед проведенням монтажних робіт  були проведені натурні випробування конструкцій галереї, де вимірювалися прогини при  максимальній  довжині  консолі  при  насуванні.  При  випробуваннях  моделювалось насування галереї та були перевірені різноманітні монтажні випадки. Чисельні розрахунки та натурні випробування підтвердили можливість проведення монтажних робіт з влаштування металевої конвейерної галереї обраним методом, що й було успішно зроблено за 9 днів.