ПІДСИЛЕННЯ ІСНУЮЧОЇ НЕСУЧОЇ КОНСТРУКЦІЇ ПОКРИТТЯ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2019)
Сонячна  енергетика  світу  зростає  експоненційними  темпами  і  тому  на сьогоднішній  день  ефективним  рішенням  є  впровадження  сонячних  електростанцій. Встановлення  альтернативних  джерел  потрібно  починати  із  проведення  енергетичного аудиту,  обстеження  будівель  та  споруд,  розробки  проектної  документації.    Встановлення нового  технічного  обладнання  на  даху  веде  до  зростання  навантаження  на  несучі конструкції. У зв’язку з цим  несучі елементи каркасу будівлі потребують підсилення. В статті наведено результати візуального та інструментального обстеження зернового складу розташованого в сільськогосподарському комплексі згідно якого виявлені деформації конструкцій покриття. Необхідним  елементом  обстеження  є  перевірочний  розрахунок  конструкцій  з урахуванням  їх  фактичного  стану.  Перевірочний  розрахунок  конструкцій  з  урахуванням впливу дефектів і пошкоджень виконувався з метою: можливості подальшої експлуатації без будь-яких обмежень; необхідність підсилення конструкцій. Об'єктом  дослідження  є  існуючі  металеві  конструкції  балкового  типу  -  ферми,  а предметом  дослідження  -  методи  раціонального  підсилення  і  регулювання  зусиль  у  таких конструкціях. У  зв’язку  збільшенням  навантаження  та  недостатнім  перерізом  елементів  ферми запропоновано  зміна  статичної  схеми  ферми  за  допомогою  встановлення  додаткових елементів решітки – шпренгелів.  Розрахунок  ферми  полягає  у  визначенні  поздовжніх  зусиль  в  усіх  її  стержнях,  які  в подальшому  будуть  використовуватись  у  підборі  (перевірці)  поперечного  перерізу  її елементів. Дослідження  виконано  із  застосуванням  класичних  розрахунків  будівельної  механіки та  методів  комп’ютерного  моделюючого  експерименту  в  програмному  комплексі  «Ліра САПР 2013», який алгоритмічно базується на методі скінчених елементів. Запропоновано раціональний варіант підсилення несучих конструкцій. Влаштування сонячних панелей на покрівлі  будівлі можлива за умови розробки робочого проекту на підсилення елементів металевої ферми.