СТІЙКІСТЬ МЕТАЛЕВИХ ОДНОПОЯСНИХ СІТЧАСТИХ КУПОЛІВ З ПОЧАТКОВИМИ НЕДОСКОНАЛОСТЯМИ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2019)
Розглянуто  стійкість  металевих  однопоясних  сітчастих  куполів  з початковими  недосконалостями  форми  що  отримані  під  час  будівництва  конструкції.  В дослідженні  зроблено  заміну  сітчастого  купола  на  суцільний  і  проаналізовано  його неосесиметричне  деформування  з  втратою  стійкості  від  біфуркаційних    навантажень. Показано що найбільший вплив на втрату стійкості мають недосконалості форми серединної поверхні  куполу.  Наведені  підходи  що  зближують  невідповідність  між  результатами експериментальних  критичних  навантажень  втрати  стійкості  та  теоретичними.  Отримана залежність що дозволяє корегувати критичне навантаження куполу з урахуванням амплітуди виміряних недосконалостей побудованої конструкції.