ФАКТОРНА ОЦІНКА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОГО КОНСТРУКТИВНО- ТЕХНОЛОГІЧНОГО РІШЕННЯ З ТЕРМОПРОФІЛЮ ЛСТК (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2019)
У  статті  розглянуті  особливості  та  переваги  інноваційних  конструктивно-технологічних  рішень  в  будівництві  з  використанням  легких  металевих  конструкцій. Розкриваються проблеми енерго- та ресурсозбереження в Україні. Наведені  дослідження  основних  енергетичних  проблем  міст  України,  на  прикладі  м. Одеса.  Охарактеризовані  об'ємно-планувальні  та  конструктивні  особливості  проекту котеджного  селища  в  с.  Ліски  Одеської  області.  Обґрунтовано  необхідність  застосування методики  факторної  оцінки  при  оптимізації  конструктивно-технологічних  рішень  зведення каркаса  котеджних  будівель  з  урахуванням  енергоефективності.  Представлені  результати оптимізації  конструктивно-технологічних  рішень.  У  дослідженні  були  виділені  основні фактори,  що  впливають  на  вибір  архітектурних  і  конструктивно-технологічних  рішень зведення  каркаса:  кількісні  та  якісні.  До  якісних  критеріїв  відносяться: можливість всесезонного монтажу; екологічність; пожежна безпека. До кількісних критеріїв належать: вартість будівництва; мінімальна товщина стіни (без урахування  утеплювача);  морозостійкість;  шумоізоляція;  тривалість  будівництва; довговічність; коефіцієнт теплопровідності. При  відборі  альтернатив  і  визначення  оцінки  критеріїв  використовувався комунікативний індивідуальний метод - коли варіанти рішень генерує єдиний експерт. На підставі даних оцінки факторів, за 5-ти бальною шкалою, найбільшу кількість балів набрала технологія ЛСТК - 67 балів, найменше - силікатна цегла - 37 балів, це свідчить про те, що найкращі показники показує рішення з ЛСТК. Запропоновано  способи  вирішення  недоліків  ЛСТК,  таких  як  утворення  теплових мостів  можливо  зменшити  двома  способами:  використання  подвійних  каркасів  або використання  зовнішніх  систем  утеплення;  забезпечення  герметичності  будівлі  по відношенню  до  вітру,  до  повітря  і  до  міграції  пара  через  конструкцію  обов'язковим монтажем вітрозахисту і паронепроникного бар'єру; підвищення межі вогнестійкості ЛСТК, забезпечується  одним  із  способів:  напилення  і  забарвлення  різними  вогнетривкими матеріалами; облицювання гіпсокартоном; оштукатурювання.