ЛОКАЛЬНЕ ТА ГЛОБАЛЬНЕ ПІДСИЛЕННЯ БАЛОК ІЗ ДЕРЕВИНИ ПІД ЧАС ЕКСПЛУАТАЦІЇ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2024)
В цій роботі представлено сучасні методи реабілітації та підсилення цільної, клеєної балки чи бруса з деревини, які можуть бути використані під час експлуатації в будівлях та спорудах. Розглянуто локальні та глобальні методи підсилення. У роботі представлено  сучасні  комплексні  методи  відновлення та  армування  клеєних дерев’яних  балок  або  брусів,  які  можуть  бути  використані  при  їх  експлуатації  в  будівлях. Локальне або глобальне посилення дерев'яних елементів з масиву або клеєної деревини, які піддаються  поперечному  вигину,  необхідно  виконувати  з  повним  або  частковим розвантаженням конструкції. Ефект  посилення  більший  при  повному  розвантаженні  конструкції  в  порівнянні  з частковим розвантаженням. Місцеве зміцнення конструкції шляхом зміни фізико-механічних властивостей  матеріалу  в  проблемних  зонах  часто  включає  ін’єкцію  тріщин  за  допомогою клею з подальшим застосуванням вибраної системи зміцнення.