ТЕХНОЛОГІЧНІ РИЗИКИ НА ЕТАПІ ДЕМОНТАЖУ КРАНОВИХ МЕТАЛОКОНСТРУКЦІЙ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2024)
Стаття  присвячена  дослідженню  зниження  ризиків  можливого  виникнення виробничих  небезпек  під  час  демонтажу  металоконструкцій  баштового  крана  в  умовах обмеженого простору будівельного майданчику, розташованого в зоні міської агломерації.  Представлені  розробки  з  аналізу  процесу  демонтажу  баштового  крана  в  умовах обмеженого простору будівельного майданчика та міської забудови. Мета наукової роботи – виявлення факторів, що впливають на безпеку технологічного процесу демонтажу, аналіз і систематизація даних про хід робіт в умовах обмеженого простору будівельного майданчика, з’ясування  варіантів  демонтажу  кранів,  які  є  найбільш  вигідним  для  підприємства. Запропонована методика спрямована на зниження ризиків технологічного процесу демонтажу підкранових конструкцій та розмірів збитку, що є актуальним завданням у сфері будівництва.