ПРОЕКТУВАННЯ ПРОМИСЛОВИХ ЦЕХІВ ЗІ СТАЛЕВИМ КАРКАСОМ НА ВИНИКНЕННЯ ПОЖЕЖНОЇ РОЗРАХУНКОВОЇ СИТУАЦІЇ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2024)
У статті представлено поведінку конструкції під впливом пожежі – пожежна розрахункова ситуація. Розглядався портальний виробничий цех з прольотом 18,0 м, довжи-ною 42,0 м і висотою колони 7,0 м. Відстань між рамами - основними поперечними системами -  прийняли  рівним  6,0  м.  Розглянуто  випадок,  коли  елементи  конструкції  незахищені  від впливу високої температури. Несучу здатність, критичну температуру та час, необхідний для досягнення критичної температури, аналізували для поперечних перерізів колон. Розрахунки проводилися за допомогою комп’ютерної програми Autodesk Robot Structural Analysis 2024.  За результатами наведених розрахунків зроблено наступні висновки: 1. Міцність на стиск поперечного перерізу колони в умовах пожежі в кілька разів нижча за міцність на стиск при дії звичайної температури. Тому видається обов'язковим викорис-тання захисту елементів від дії підвищених температур - контурної обшивки або порожнистої обшивки рівномірної товщини. 2. Критична температура (температура, при якій поперечний переріз елемента втрачає здатність до стиснення) зменшується зі збільшенням гнучкості. Це означає, що масивні елеме-нти з більш товстими стінками виявляють більшу стійкість до температури. Тому для конструкцій, що піддаються впливу високих температур, рекомендується використовувати елементи з  профілів  HEB  (широкополичні  двотаври).  Профілі  IPE  (нормальні  двотаври)  є  менш сприятливими і не рекомендуються. 3. У випадку профілів типу HEB час, необхідний для досягнення критичної температури, за якої поперечний переріз елемента втрачає здатність до стиску, значно більший порівняно з профілями типу IPE. Це (як і вище зазначене) є рекомендацією щодо використання таких профілів елементів з низькою гнучкістю стінок для конструкцій, які піддаються впливу вогню та високих температур. Підсумовуючи, можна сказати, що у випадку з конструкціями, де існує підвищений ризик пожежі, цей факт слід враховувати на етапі проектування конструкції. Товстостінні профілі зі стінками малої гнучкості виявляють більшу стійкість до високих температур у порівнянні з тонкими профілями з високою гнучкістю стінок. Однак  слід  зазначити,  що  сталеві  конструкції,  що  піддаються  впливу  вогню,  повинні бути обов’язково захищені від впливу високих температур за допомогою відповідних ізоляційних шарів. Тільки таким чином можна забезпечити необхідну безпеку конструкції протягом тривалого періоду впливу вогню.