МЕТОДИКА ВИПРОБУВАННЯ ВИРОБІВ З ПЛАСТИКУ, ВИГОТОВЛЕНИХ ЗА ДОПОМОГОЮ 3D ДРУКУ, НА МІЦНІСТЬ ПРИ ЗГИНІ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2024)
До  основних  методів  механічних  випробувань  композиційних  матеріалів належать: визначення міцності матеріалу при розтягу, згині, крученні, ударних навантаженнях, стиску та ін. В  даній  статті  представлено  підготовчий  етап  проведення  експериментальних досліджень щодо визначення міцності при згині конструкційних елементів з пластику ABS, виготовлених за допомогою 3D друку, зазначено 2 серії дослідних зразків, що відрізняються за формою поперечного перерізу (1 серія – прямокутний переріз, 2 серія – тавровий переріз), встановлено відповідні розміри та схему випробування згідно вимог нормативних документів. Означено  варіювання  відсотка  заповнення  внутрішньої  порожнини  дослідних  елементів полімерним  матеріалом,  а  саме  10%,  50%  та  100%.  Описано  алгоритм  підготовки  та безпосередньо  виконання  запланованих  випробувань  за  дії  статичного  короткочасного навантаження.  Наведені  прогнозовані  схеми  й  критерії  руйнування  зразків,  а  також  умови припинення виконання випробувань.