ПОРІВНЯННЯ ЗАГАЛЬНИХ ТЕХНІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ, ТЕХНОЛОГІЧНОСТІ ТА ВОГНЕЗАХИСТУ 3D-ОБ'ЄМНИХ МОДУЛІВ ЗІ СТАЛЕВИХ ПРОКАТНИХ ПРОФІЛІВ З ГНУТИМИ ЗВАРЕНИМИ ПРЯМОКУТНИМИ ПРОФІЛЯМИ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2024)
Збірні  об'ємні  модулі  зі  сталевим  каркасом  останнім  часом  стали  трендом галузі для проектів нерухомості, комерційного багатоповерхового житла та офісних будівель. Очевидні  переваги  -  скорочення  часу  будівництва,  зменшення  кількості робіт на  об'єкті та пов'язане  з  цим  скорочення  накладних  витрат,  а  також  краща  система  контролю  якості порівняно з виробництвом на будівельному майданчику, тривимірне об'ємне будівництво все ще асоціюється зі значними ризиками, пов'язаними з відносно високою вартістю будівництва, потенційними  проблемами  з  логістикою  та  відсутністю  перевірених  проектних  та технологічних рішень.  Незважаючи  на  те,  що  збірне  модульне  будівництво  відоме  вже  майже  століття, дослідження  проблем  проектування  і  обмежень  практичної  реалізації  об'ємних  модулів  на сьогоднішній день все ще фрагментарні і недостатні.   Ряд сучасних досліджень присвячений удосконаленню сталевих каркасів тривимірних об'ємних модулів та їх оптимізації, пов'язаною або з проектуванням ефективних з'єднань, або з  вивченням  проблем  просторової  стійкості  багатоповерхових  модульних  будівель, враховуючи власну вагу несучих конструкцій як критерій ефективності проектування.  Дана робота має метою показати, що при оцінці конструктивної ефективності збірних об'ємних модулів зі сталевим каркасом, серед факторів довговічності і стійкості конструкції, потрібно враховувати необхідний рівень вогнестійкості, а критерії економічної ефективності проектування включають також площу вогнезахисту поверхні сталевих елементів.