ОСОБЛИВОСТІ ОБ'ЄМНО - ПЛАНУВАЛЬНОГО РІШЕННЯ МОБІЛЬНОГО КУПОЛЬНОГО БУДИНКУ З ДЕРЕВИНИ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2024)
Ми пропонуємо варіант об´ємно –  планувального рішення двоповерхового купольного  дому,  який  пов´язаний  з  конструктивним,  на  базі  певної  кількості  типових будівельних конструкцій: колон, панелей перекриття і звичайно несучих елементів купола, що дозволяє зібрати будівлю «під ключ» за декілька тижнів, без застосування важкої будівельної техніки. Геодезична решітка з шестикутною коміркою рівномірно розповсюджує напруження по  всій  поверхні  купола,  сфера  якого  має  найменше  відношення  площі  зовнішніх  стін  до внутрішнього  об´єму  серед  всіх  фігур  однакової  ємності.  Тобто  при  мінімальні  загальній площі  стін  і  покрівлі  –  мінімум  енерговитрат  на  контроль  температури  і  вологості  в приміщенні.  Будинок,  діаметром  по  фундаменту  12  м, розроблений  для  сім'ї  кількістю  4-5 людини. Конструктивна схема дому змішана і складається з самонесучого дерев´яного каркасу купола і внутрішніх колон, на які спирається безбалочне перекриття з перехресно - балкових панелей, обпертих по кутах. Каркас купола виконується з типових прямолінійних деталей з клеєної  деревини,  які  з´єднуються  сталевими  конекторами,  з  утворенням  шестикутних комірок, що надають можливість виконувати віконні прорізи в будь - яких місцях поверхні. Розподіл внутрішнього простору напівсфери надає можливості, яких ви не маєте в класичному проектуванні. Особливості криволінійної поверхні стін враховані в дизайні авторських меблів, що можуть підкреслити вашу індивідуальність.