ЕФЕКТИВНІСТЬ ПОСИЛЕННЯ КОРПУСІВ МЕТАЛЕВИХ ЦИЛІНДРИЧНИХ РЕЗЕРВУАРІВ ФІБРОПЛАСТИКОВИМ АРМУВАННЯМ НА ОСНОВІ ВОЛОКОН РІЗНОГО ТИПУ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2024)
Український  парк  металевих  циліндричних  резервуарів  характеризується значним  зносом  несучих  конструкцій,  корозією  елементів  і  втомою  металу  вертикальних з'єднань.  Одним  із  рішень  з  відновлення  втраченої  несучої  здатності  конструкцій  стінок резервуарів є зовнішнє армування поперечно направленими фібропластиковими системами. Використання  цих  систем  також  сприяє  забезпеченню  необхідної  герметичність  і антикорозійному  захисту  відповідних  конструкцій.  При  цьому  існуючі  рекомендації  щодо оцінки ефективності практичного використання різних типів фібропластикових матеріалів, які відрізняються  параметрами  міцності,  а  також  силового  та  термічного  деформування,  є недостатніми стосовно посилення металевих циліндричних оболонок. Представлена  робота  систематизує  методику  практичного  визначення  параметрів напруженого  стану  елементів  металевих  циліндричних  оболонок,  посилених  зовнішнім поперечним фібропластиковим армуванням, а також визначає основні фактори, що впливають на ефективність використання фібропластиків на основі волокон різних типів у поєднанні зі сталями різної міцності. Аналіз  наведених  теоретичних  залежностей  дозволяє  зробити  висновок,  що обов’язковими  факторами,  необхідними  для  урахування  при  посиленні  металевих циліндричних оболонок зовнішнім поперечним фібропластиковим армуванням, яке сприймає дію кільцевих зусиль, є температурні деформації відповідних фібропластикових  матеріалів, а також поздовжні деформації металевих складових комплексних конструкцій. Основними  факторами,  що  визначають  ефективність  отриманих  рішень,  є  залишкова міцність матеріалу металевих оболонок та модуль пружності використаних фібропластиків. Вплив термічних деформацій може багаторазово змінювати необхідний ступінь зовнішнього армування  конструкцій  у  разі  використання  фібропластиків  на  основі  різних  типів конструкційних волокон у поєднанні зі сталевими оболонками, що характеризуються низькою міцністю  матеріалу,  одночасно  аналогічні  комбінації  з  високоміцними  сталями  можуть нейтралізувати подібний вплив температур. Ефективне  використання  низькомодульних  фібропластиків  може  бути  досягнуто  для армування  конструкцій  з  високими  характеристиками  міцності  сталі.  Для  конструкцій,  що характеризуються  низькою  міцністю  сталі,  ефективне  зовнішнє  армування  досягається  в поєднанні з високомодульним фібропластиками. Слід  зазначити,  що  вплив  температурних  деформацій  призводить  до  відносної неефективність  зовнішнього  армування  на  основі  арамідних  волокон  у  поєднанні  з оболонками, які характеризуються низькою міцністю сталі.