АВАРІЇ НА ОГОРОДЖУВАЛЬНИХ СПОРУДАХ ХВОСТОСХОВИЩ: АНАЛІЗ СТАТИСТИЧНИХ ДАНИХ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2024)
На  сучасному  етапі  розвитку  гірничо-добувної  промисловості  України  та закордоном  широкого  розповсюдження  набуло  будівництво  промислових  намивних гідротехнічних споруд – хвостосховищ, призначених для складування мінеральних відходів збагачення  (хвостів)  та  для  освітлення  води.  Аварії  на  таких  спорудах  можуть  мати катастрофічні  наслідки  для  життя  цивільного  населення,  навколишнього  природного середовища  та  серйозні  економічні  збитки.  Даною  роботою  узагальнено  статистичні  дані аварій  373  дамб  хвостосховищ  в  період  1915-2024  рр.  Встановлено  основні  причини виникнення аварій на хвостосховищах та виявлено кореляційні зв’язки між об’ємом виливу хвостів та об’ємом заскладованих хвостів в хвостосховищі.