УЗАГАЛЬНЕНА МОДЕЛЬ ДІЙСНОЇ РОБОТИ ДЕРЕВИНИ ЛИСТЯНИХ ТА ХВОЙНИХ ПОРІД ЗА ОСЬОВОГО СТИСКУ УЗДОВЖ ВОЛОКОН (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2023)
Запропоновано  узагальнену  модель  дійсної  роботи  деревини  листяних  та хвойних  порід  за  осьового  стиску  уздовж  волокон  короткочасним  навантаженням. Встановлено  чотири  характерні  ділянки  роботи  деревини  (дві  на  висхідній  вітці  та  дві  на спадній).  Запропоновано  теоретичне  визначення  основних  міцнісних  та  деформівних параметрів повної діаграми деформування деревини.  Встановлено апроксимуючу функцію – це поліном 4-го ступеня, яка в достатній мірі описує діаграму деформування.  Запропоновано методики з визначення критичних та граничних деформацій деревини, початкового модуля пружності та модуля деформацій.