ВПЛИВ БОЛТОВИХ З'ЄДНАНЬ НА ЗАГАЛЬНУ ПОВЕДІНКУ СТАЛЕВИХ ҐРАТЧАСТИХ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ ВЕЖ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2023)
Сталеві  ґратчасті  опори  часто  виготовляються  з  відкритих  оцинкованих секцій, з'єднаних болтовими з'єднаннями унапусток категорії А відповідно до EN 1993-1-8, які  піддаються  переважним  осьовим  навантаженням,  що  викликає  прослизання  стиків,  що сильно впливає на загальну поведінку. У  роботі  представлені  результати  чисельного  моделювання  поведінки  сталевої ґратчастої вежі заввишки H=40,5 м. у Жешуві. Було проведено порівняння чотирьох моделей веж,  які  відрізнялися  характеристиками  відношення  зусилля  у  з'єднанні  до  подовження, включаючи жорсткість компонентів, а також прослизання з'єднань, що виникає через зазор між  діаметрами  болтів  (d)  та  діаметрами  отворів  під  болти.  (d 0 ).  У  статті  проводиться порівняння прогинів, поворотів вибраних панелей вежі (місць установки антени), внутрішніх сил у стійках та елементах решітки, а також частоти основного вигину валу вежі. Вежа була навантажена власною вагою конструкції та обладнання, а також вітровими впливами, зумовленими значенням швидкості вітру v b,0  = 22 м/с та розташуванням вежі у ІІ категорії місцевості. У  першій  моделі  з'єднання  враховувалися  як  жорсткі  (без  прослизання  та  з нескінченною  поздовжньою  жорсткістю).  У  другій  моделі  поздовжня  жорсткість  і прослизання враховувалися лише сполуках розкосів. Третя модель враховувалапоздовжню жорсткість  і  прослизання  у  всіх  з'єднаннях  (в  елементах  розкосів,  а  також  у  стикових з'єднаннях  в  елементах  опор).  Четверта  модель  враховувала  всі  з'єднання  (як  і  третя),  але діапазон ковзання в стикових з'єднаннях гілок у цьому випадку враховувався трохи інакше. Проведений  аналіз  вказує  на  необхідність  урахування  прослизання  та  поздовжньої жорсткості, що виникають у болтових з'єднаннях категорії А EN 1993-1-8 у граничному стані за  придатністю  до  експлуатації.  Це  особливо  важливо  для  телекомунікаційних  вишок, оскільки  деформації,  що  виникають  при  цьому,  можуть  призвести  до  неприпустимого зниження рівня обслуговування, що забезпечується розташованими на них антенами.