ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ СЕЙСМІЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ НА СТАЛЕВІ СИЛОСИ ІЗ ПЛОСКИМ ДНИЩЕМ ВІДПОВІДНО ДО ДБН В.2.6-221:2021 (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2023)
На  протязі  останніх  десяти  років  Україна  гармонізує  свою  нормативну  базу  із загальноєвропейською  системою  нормування  розрахунків  конструкцій  Eurocode.  За  цей період  у  вітчизняну  практику  проєктування  вже імплементовано  сотні  нормативних документів різної галузевої підпорядкованості. Державні керівні органи будівельної галузі до недавнього  часу  проявляли  до  проєктних  організацій  певний  ліберальний  підхід: проєктувати  об’єкт  за  державними  будівельними  нормами  або  за  нормами  об’єднаної Європи. Проте з часом, проєктне «вікно можливостей» по окремим напрямкам будівництва почало  зачинятися,  однозначно  орієнтуючи  проектувальників  на  європейський  підхід.  В галузі сільськогоспо-дарського  будівництва  найбільш  знаковим  нормативним  документом останнього  часу  став  новий  ДБН  В.2.6-221:2021  «Сталеві  силоси  для  зерна  із  гофрованою стінкою». Знаковим він став завдяки двом речам: по-перше, це, мабуть, самий короткий ДБН України, по-друге, він майже немає, ані змістовної, ані конструктивної частини. По суті − це сукупність посилань на норми Eurocode за тематикою розрахунку та проєктування силосів; по факту − це документ, який вирішив проблему вибору між вітчизняною та європейською нормативною практикою. Від нині, тільки Eurocode. Європейський підхід загалом виявився несподіванкою для стейкхолдерів сільськогосподарського будівництва. Як говориться: низи (вони же проєктувальники) не можуть, а верхи (вони же виробники) не хочуть. Причина цієї дуалістичної  проблеми  доволі  проста.  Для  проєктувальників  −  це  неготовність  осягнути декілька десятків норм, які регламентують розрахунок сталевих силосів, а для виробників – небажання  витрат  додаткових  коштів  на  перехід  до  європейської  системи  надійності будівель  та  споруд.  Дана  стаття  є  частиною  великої  інженерно-просвітницької  роботи авторів, спрямованої на подолання цього нормативно-економічного нігілізму серед інженерно-виробничої  спільноти  України.  Предметно  вона  торкається  розрахунку  силосів  із  плоским днищем  на  сейсмічні  навантаження  відповідно  до  європейської  системи  нормування Eurocode. Основна увага фокусується на загальних методах нормування сейсмічних впливів та принципах схематизації сейсмічних навантажень при розрахунку силосів.