ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕЛЕМЕНТІВ СІТЧАСТОГО КУПОЛА З КЛЕЄНОЇ ДЕРЕВИНИ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2023)
Для дослідження напружено-деформованого стану моделі сітчастого купола діаметром  4  м  була  підготовлена  серія  стрижнів  з  клеєної  деревини  для  випробування  на центральний стиск. Випробування виконували в лабораторії кафедри Металевих дерев'яних та пластмасових конструкцій. Напруження в характерних точках елементів визначали через  деформації  за  допомогою  тензорезисторів.    Особливістю  призматичних  зразків  була наявність в приопорних зонах концентраторів напружень у вигляді отворів для розташування універсальних  конекторів  [3].  Значні  розміри  моделі  дозволили  мінімізувати  вплив масштабного  фактору  на  отримані  результати.  Загальним  висновком  дослідження  слід вважати  високу  несучу  здатність  зразків,  що  були  випробувані.  Руйнування  зразків проходило  в  приопорній  зоні  внаслідок  зминання  деревини.  Наступними  задачами досліджень будуть оптимізація розмірів елементів і випробування моделі купола. На переріз елементів  крім  забезпечення  несучої  здатності,  впливає  необхідність  отримання  певних теполотехнічних характеристик огородження, тобто елементи купола повинні мати розміри, що  дозволяють  розмістити  в  їхній  площині  шар  ефективного  утеплювача.  Окремим завданням  залишається  вибір  покриття,  яке  може  розглядатись  виключно,  як  частина постійного  навантаження  на  несучу  систему,  або  як  суцільна  оболонка,  що  розкріплює каркас.