ПІДСИЛЕННЯ СТАЛЕВИМ КАРКАСОМ ЗАЛІЗОБЕТОННОГО ПОКРИТТЯ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2023)
Методи підсилення залізобетонних покриттів відомі і розроблені достатньо детально. Вони класифікуються відповідно до конструкцій: підсилення розрізних і нерозрізних балок, консольних  балок,  панелей,  ригелей,  ферм,  арок  і  т.  п.  Але  всі  пропоновані  засоби  мають загальні  недоліки    -  вимагають  вільного  простору  для  роботи,  передбачають  попереднє розвантаження,  а  при  певних  обставинах  частковий  демонтаж  суттєво  пошкоджених конструкцій,  не  можуть,  що  природньо,  враховувати  особливості  конкретної  технічної ситуації. Ми пропонуємо метод підсилення не окремої балки, а цілого блоку покриття, при обмеженому  часі  і  необхідності  відновити  виробничий  процес  в  найкоротші  терміни,  що зазнав  критичних  пошкоджень,  у  ситуації,  що  виключає  тимчасове  розвантаження,  а демонтаж  аварійних  ділянок  або  конструкцій  неможливий.  Додатковою  технічною проблемою  є  те,  що  несучі  вертикальні  конструкції  аварійного  покриття  –  колони,  теж знаходяться  в  аварійному  технічному  стані.  Тому  спроба  демонтажу  будь-якого  несучого елемента  призведе  до  повного  руйнування  значної  частини  промислової  будівлі  і припинення  виробництва  на  значний  період  часу.  Застосування  просторового  сталевого каркасу  спрощує  роботи  з  підсилення,  прискорює  відновлення  виробництва  і  не  збільшує матеріальні затрати.