ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНОГО КРОКУ БАЛОК ДОЩАТОГО ПЕРЕКРИТТЯ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2022)
У статті наведені результати оптимізації кроку балок дерев’яного перекриття будівлі  за  критерієм  мінімальних  витрат  матеріалу.  Перекриття  складається  з  паралельно розташованих    дерев’яних  балок  прямокутного  поперечного  перерізу,  на  які  укладається дощатий  настил.  Задача  оптимізації  вирішується  виходячи  з  мінімізації  сумарних  витрат деревини на балки і дощатий настил. Для цього використовується цільова функція загального об’єму деревини для настилу і балок на одиницю площі перекриття. Проведені теоретичні дослідження і числовий експеримент показали, що можливо визначити крок балок дерев’яного перекриття, при якому сумарний об’єм деревини для нього буде мінімальним.