МЕТОДИ АНАЛІЗУ КАРКАСНИХ КОНСТРУКЦІЙ ВІДПОВІДНО ЄВРОКОДУ EN 1993-1-1 (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2022)
Відповідно  до  вказівок,  що  містяться  в  європейському  стандарті prEN 1993-1-1 (проект вересня 2020 року), стійкість багатоповерхових рам має перевірятися з урахуванням  впливу  геометричних  відхилень  та  деформацій  конструкції  під  дією прикладеного  навантаження.  У  статті  наведено  методи  розрахунку,  рекомендовані європейським стандартом, які дозволяють перевірити стійкість балок каркасу. Вибір методу розрахунку залежав від урахування впливу глобального відхилення у вигляді розгойдування та  еквівалентних  відхилень  у  прогину,  а  також  від  типу  статичного  аналізу,  що використовується для визначення внутрішніх сил та моментів.