ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕЛЕМЕНТІВ МЕТАЛЕВИХ ЦИЛІНДРИЧНИХ КОНСТРУКЦІЙ, ПОСИЛЕНИХ ЗОВНІШНІМ ПОПЕРЕЧНИМ ВУГЛЕЦЕВО-ПЛАСТИКОВИМ АРМУВАННЯМ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2022)
Одним із сучасних способів підвищення несучої здатності стінок металевих циліндричних конструкцій, що сприймають дію внутрішнього тиску, є зовнішнє поперечно спрямоване  фібропластикове  (FRP)  армування,  найбільш  ефективним  видом  якого  є армування на основі вуглецевих матеріалів (CFRP). Розгляд металевих циліндричних оболонок, що сприймають дію внутрішнього тиску та посилених зовнішнім поперечно спрямованим FRP армуванням, дозволяє отримати величини параметрів напруженого стану відповідних конструкцій. При цьому аналітичні методи оцінки даних параметрів не мають необхідного експериментального обґрунтування. У зв'язку з вказаним, були здійснені експериментальні дослідження напруженого стану елементів  моделей  металевих  циліндричних  конструкцій,  зовнішньо  армованих  поперечно спрямованими фібропластиковими матеріалами на основі високоміцних та високомодульних вуглецевих  волокон.  Результати  випробувань,  здійснених,  у  тому  числі,  і  з  урахуванням змінних  температур  експлуатації,  наводяться  у  цій  роботі  у  порівнянні  з  висновками запропонованих раніше прикладних методів відповідної аналітичної оцінки. Робота  обґрунтовує  застосування  прикладних  аналітичних  методів  визначення параметрів напруженого стану в пружній стадії деформування елементів комплексних стінок металевих  циліндричних  оболонок  зовні  армованих  поперечно  спрямованими фібропластиковими  елементами,  виготовленими  на  основі  нормальномодульних  і високомодульних вуглецевих волокон.