ДЕРЕВ’ЯНІ ПІШОХІДНІ МОСТИ – ВАЛОРИЗАЦІЯ ПАРАМЕТРИЧНОГО АНАЛІЗУ ЩОДО ОПТИМІЗАЦІЇ КОМПОНОВКИ БАЛКОВИХ МОСТІВ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2022)
У  статті  наведено  результати  аналізу  можливих  конструктивних  рішень дерев’яних  балкових  мостів  з  урахуванням  усіх звичайних  вимог  до  їх  стійкості,  міцності, безпеки та функціональності при здійсненні пішохідного та велосипедного руху, а також, за потреби, руху аварійних автомобілів. Параметричні скінченноелементні моделі (ПCM) мостів з клеєними дерев’яними однопрольотними балками розділено на чотири групи, кожна з яких складається з кількох підгруп. Тип тротуарної плитки (з масиву деревини або настил CLT, покритий шаром асфальту та захищений) та її положення (нижнє чи верхнє) були обрані у якості релевантної характеристики для деякої групи, тоді як тип поперечної компоновки, що відповідає певній ширині настилу та корисному трафіку, а також супутнє рішення просторової стабілізації  були  визначальними  факторами  для  диференціації  розглянутих  підгруп. Використовуючи  прольоти  балок  і  корисну  ширину  настилу  вимощення,  обумовлену вимогами руху як вхідними параметрами, підготовлені ПСМ були розділені на дванадцять різних комбінацій, у тому числі були враховані як статичні, так і динамічні навантаження. За результатами  проведеного  дослідження  розроблені  та  надані  рекомендації  щодо  вибору оптимальної  конструкції,  яка  ураховує  фактичну  величину  прольоту  мосту  та  відповідає вимогам до його функціональності, міцності, стійкості та довговічності.