СТАТИСТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ НОРМАТИВІВ СНІГОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА БУДІВЕЛЬНІ КОНСТРУКЦІЇ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2021)
Забезпечення надійності та безаварійності будівель і споруд у великій мірі залежить від  правильного  розуміння  природи  і  кількісного  опису  та  нормування  навантажень  на будівельні конструкції, в тому числі снігових навантажень. Ці навантаження на споруди мають досить складну фізичну природу і мінливий характер, що вимагають знання термодинамічних процесів  в  атмосфері  і  на  ґрунті,  фізичних  властивостей  снігу,  методики  метеорологічних спостережень  і  кліматологічного  опису  місцевості,  мінливості  навантажень,  характеру відкладення снігу на конструкціях і спорудах. Такі особливості у певній мірі відображаються в  розділах  норм  проектування  будівельних  конструкцій,  що  містять  нормативи  снігового навантаження. Більшість параметрів норм снігового навантаження мають імовірнісну природу і вимагають для свого обґрунтування застосування статистичних методів. Ці методи постійно змінювалися і розвивалися разом з регулярним переглядом норм будівельного проектування. Аналіз  еволюції  вітчизняних  норм  снігового  навантаження  разом  з  їх  статистичними обґрунтуванням  є  актуальною  задачею.  Матеріали,  присвячені  сніговим  навантаженням, опубліковані  в  різних  науково-технічних  журналах,  збірниках  статей,  матеріалах конференцій. Доступ до цих видань утруднений, а публіковані огляди розвитку нормування снігового навантаження неповні і не включають результати досліджень останніх 15 – 20 років. Стаття містить систематизований огляд публікацій в провідних науково-технічних журналах по  проблемі  снігового  навантаження  за  80-річний  період  з  40-х  років  ХХ  століття  до теперішнього  часу.  Головна  увага  приділяється  аналізу  тенденцій  розвитку  норм проектування  конструкцій  в  частині  змін  територіального  районування  та  розрахункових коефіцієнтів,  призначення  нормативних  і  розрахункових  значень  снігового  навантаження  і залучення до цього дослідних статистичних даних. Відзначається високий науковий рівень вітчизняних норм ДБН В.1.2-2006 «Навантаження і впливи», які мають сучасний імовірнісний базис і асоціюються з нормами Єврокод. Виділяються наукові результати, що можуть бути включеними в наступні видання норм снігового навантаження.