ОПТИМІЗАЦІЯ РОЗРАХУНКОВИХ СХЕМ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2021)
Будь-якому розрахунку передує етап створення розрахункової схеми реальної конструкції,  яка  найбільш  точно  відповідала  б  реальним  умовам  експлуатації.    Чим оптимальніше  складена  розрахункова  схема,  тим  менш  трудомісткими  будуть  етапи розрахунку  і  конструювання  відповідної  конструкції.    Практично  відсутні  результати використання такого підходу при розрахунках будівельних конструкцій.  У цій статті робиться спроба  показати  можливість  і  доцільність  використання  «Пошуку  рішень»  (надбудова  для Microsoft Excel) на етапі вибору оптимальних параметрів розрахункової схеми конструкції. Для  кількісної  оцінки  дослідження  потрібно  побудувати  математичну  модель  операції.  Модель операції - це досить точний опис явища за допомогою математичного апарату (різного роду  функцій, рівнянь,  систем рівнянь  і  нерівностей  і  т.п.).    Модель  операції являє  собою аналітичну залежність цільової функції від залежних (керованих) змінних, які в певних межах ми можемо вибирати на свій розсуд і вибирати діапазон їх зміни.  Якщо критерій ефективності представляє лінійну функцію, а змінні в системі обмежень також лінійні, то таке завдання є завданням лінійного програмування.  З перерахованих методів математичного програмування найбільш  поширеним  і  розробленим  є  лінійне  програмування.    Для  ілюстрації  ідеї пропонованого підходу навмисне обрано проста статично визначні ферма на двох опорах.  Це зроблено  для  того,  щоб  через  складність  і  громіздкість  розрахунків  не  загубилася  ідея пропонованого  підходу.    У  цій  статті  показано  можливість  і  доцільність  використання «Пошуку рішень» на етапі вибору оптимальних параметрів розрахункової схеми конструкції. Після  того,  коли  розрахункова  схема  визначена,  для  її  повного  розрахунку  можуть  бути притягнуті більш потужні загальноприйняті засоби розрахунку будівельних конструкцій.