ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДІВ І МОДЕЛЕЙ ВІМ-ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ПРОЕКТУВАННІ КУПОЛЬНОГО ПОКРИТТЯ АКВАПАРКУ З ДЕРЕВЯНИМИ АРКАМИ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2021)
Розглянуто  питанні  проектування  складної  мультиоб’ємної  купольної  будівлі аквапарку  із  застосуванням  гнутоклеєних  дерев’яних  арок.  Складність  об’ємів  та  ліній  їх спряження,  а  також  нелінійність  подальшого  розрахунку  викликали  потребу  у  створенні інформаційної моделі із застосуванням засобів ВІМ-проектування.  При проектуванні було виконано побудову інформаційної моделі в ПК САПФИР із подальшою можливістю імпорту моделі  в  розрахунковий  комплекс  ПК  ЛІРА-САПР.  Для  подальшої  розробки  ефективних вузлових спряжень було використано 3D моделювання з передачею інформаційної моделі в ПК  Тekla  Structures,  який  є  спеціалізованим  середовищем  щодо  конструктивного  розділу проекту. Використання інформаційних моделей дозволило знизити затрати на проектування, оптимізувати  робочі  процеси,  а  також  суттєво  підвищити  складність  споруди  як  на  рівні архітектурно-конструктивного  рішення,  так  і  на  рівні  розрахункової  моделі  з  урахуванням нелінійних ефектів деревини.