ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОГОНОВОЇ СИСТЕМИ ПОКРИТТЯ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2021)
Одним з важливих завдань в області вдосконалення будівельних конструкцій, у тому числі сталевих, є зниження їх матеріаломісткості, що може бути досягнуте на основі подальшого  вивчення  дійсної  роботи  конструкцій,  вдосконалення  конструктивних  і розрахункових  схем,  розвитку  конструктивної  форми,  застосування    високоміцних  сталей, використання ефективних типів поперечних перерізів елементів. Серед  багатьох  шляхів  рішення  задачі  зниження  металоємності  і  підвищення ефективності  металевих  конструкцій  знаходиться  і  можливість  вибору  ефективних  схем, зокрема нерозрізних, в найбільш поширених елементах металевих конструкцій – балках, до яких відносяться і прогони покриттів. Для  покриття  виробничої  будівлі  морського  торгівельного  порту  розробляється прогонова  розрізна  і  нерозрізна  системи  і  аналізується  їх  ефективність  по  металоємності  і трудомісткості. Для визначення ефективності застосування нерозрізних прогонів був виконаний підбір перерізів  розрізного  прогону  і  нерозрізного  при  різній  кількості  нерозрізних  прольотів. Переріз розрізного прогону підібраний з прокатного швелера з паралельними гранями полиць №  18П,  перерізи  нерозрізного  двопролітного    прогону  і  нерозрізного  чотирьохпролітного прогону підібрані з прокатного швелера № 14П. Економія сталі на одному погонному метрі нерозрізного прогону в порівнянні з розрізною схемою складає 2.1 кг. При  підборі  перерізу  нерозрізного  прогону  враховувалася  можливість  розвитку  в перерізі обмежених пластичних деформацій і відповідний частковий перерозподіл опорного і пролітного моментів (як для перерізів 2-го класу за видом напружено-деформованого стану). Найбільш простим за трудомісткістю і виконанням є влаштування нерозрізного прогону за  двопролітною  схемою.  В  цьому  випадку  для  відправної  марки  можливе  використання прокату стандартної довжини (12 м) і застосування таких же вузлів  кріплення прогонів до верхніх поясів кроквяних ферм, як при розрізній схемі (за відсутності монтажного зазору). Економія  сталі  при  використанні  нерозрізної  двопролітної  схеми  в  порівнянні  з  розрізною схемою розташування прогонів для покриття будівлі, що проектується  (проліт 30 м, довжина 138 м, крок ферм 6 м, крок прогонів 3 м)  складає 6624 кг. При використанні нерозрізної чотирьохпролітної схеми економія сталі  в порівнянні з розрізною схемою складає також 6624 кг, як при використанні двопролітної нерозрізної схеми, але із більш складнішим і трудомістким вузлом. Заміна розрізних прогонів  покриття  досліджуємої  будівлі  нерозрізними приводить до істотної економії сталі; не підвищує трудомісткість робіт і навіть декілька спрощує  монтаж при використанні двопролітної схеми; підвищує трудомісткість робіт і ускладнює монтаж при використанні багатопролітних схем.