ПРО ВИБІР КОНСТРУКТИВНО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО РІШЕННЯ БУДІВНИЦТВА МІНІ-ГОТЕЛЮ (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2021)
У статті розглянуті особливості та переваги, інноваційних конструктивно-технологічних рішень  в  будівництві  міні-готелів  в  рамках  розвитку  еко-туризму.  Наведено  дослідження основних потенціалів розвитку внутрішнього еко-туризму в Україні та Молдові, на прикладі м  Тирасполя,  Молдова.  Розкриваються  проблеми  енерго-  та  ресурсозбереження. Охарактеризовані об'ємно-планувальні та конструктивні особливості проекту туристичного комплексу «Дубовий гай» в м Тирасполь, Молдова.  Обґрунтовано необхідність застосування методики багатокритеріального аналізу оцінки при оптимізації конструктивно-технологічних рішень зведення каркаса  готельних будиночків Тип1  і  Тип  2    з  урахуванням  енергоефективності  та  використання  екологічних  матеріалів. Представлені  результати  оптимізації  конструктивно-технологічних  рішень.  У  дослідженні були  виділені  основні  критерії,  що  впливають  на  вибір  архітектурно-планувальних  і конструктивно-технологічних  рішень  зведення  каркаса:  кількісні  та  якісні.  До  якісних критеріїв відносяться: можливість всесезонного монтажу; екологічність; пожежна безпека. До кількісних критеріїв належать: вологість; мінімальна товщина стіни (без урахування утеплювача);  шумоізоляція;  трудомісткість  та  тривалість  будівництва;  довговічність; коефіцієнт  теплопровідності.  Представлено  методику  багатокритеріального  аналізу конструктивно-технологічних рішень, заснованою на факторної оцінці варіантів вирішення зведення малоповерхових будівель. У дослідженні були виділені основні критерії та  значимі коефіцієнти, що впливають на вибір будівельних конструкцій. При  відборі  альтернатив  і  визначення  оцінки  критеріїв  використовувався комунікативний індивідуальний метод - коли варіанти рішень генерує єдиний експерт. На підставі даних оцінки факторів, за 5-ти бальною шкалою, найбільшу кількість балів набрала технологія з CLT-панелі - 42,2 бала, найменше - оциліндрованої колоди -28,15 балів., це свідчить про те, що більшість показників показує найкращі дані рішення з CLT-панелей. Запропоновано способи вирішення недоліків CLT-панелі, таких як утворення теплових мостиків  можливо  зменшити  при  використанні  зовнішніх  систем  утеплення  з  обробкою вініловим сайдингом; забезпечення герметичності будівлі по відношенню до вітру, до повітря і  до  міграції  пара  через  конструкцію    -  обов'язковим  монтажем  вітрозахисту  і паронепроникного  бар'єру  покрівлі;  підвищення  межі  вогнестійкості  CLT-панелі, забезпечується  одним  із  способів:  напилення  і  забарвлення  різними  вогнетривкими матеріалами; внутрішнє облицювання листами ГКЛ.