ВИПРОБУВАННЯ ФРАГМЕНТА СІТЧАСТОГО КУПОЛА (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2021)
Геодезичний  або  сітчастий  купол,  також  відомий,  як  купол  Фуллера,  є сферичною конструкцією. Геодезичні куполи добре сприймають несиметричні навантаження, особливо  снігові  і  вітрові,  мають  високу  аеродинаміку,  підвищену  жорсткість  і  стійкість. Варто відзначити, що чим більше діаметр сфери, тим більше його несуча здатність, а міцність такого купола мало залежить від використовуваних будівельних матеріалів. Маючи серйозні переваги,  проектування  і  будівництво  дерев'яних  сітчастих  куполів  не  набуло  широкого розповсюдження. Справа в тому, що сітчасті купола являють собою просторові конструкції з великою  кількістю  елементів,  що  відповідно  тягне  за  собою  велику  кількість  вузлів.  Між собою  елементи  купола  з'єднують  за  допомогою  шпонок,  гребінок,  болтів,  шурупів,  скоб, гвинтів, цвяхів. Використовуються клейові з'єднання на шайбах, також застосовують сталеві хомути,  тяжі,  накладки.  Однак  всі  вони  мають  недоліки,  область  застосування  у  кожної сполучної  деталі  своя,  а  їх  вартість  часто  порівнянна  з  вартістю  елементів  купола.  Нами пропонується універсальний конектор для з'єднання деталей купола під довільним кутом. В результаті  впровадження  такого  технічного  рішення  вузла,  отримуємо  істотне  спрощення конструкції, зменшення кількості складових, одночасно з підвищенням її технологічності. Для вивчення  роботи  стику  дерев'яних  клеедощатих  елементів  купола  із  застосуванням універсального конектора проведені його експериментальні дослідження. Мета дослідження: вивчити дійсну роботу з'єднання дерев'яних деталей купола з універсальним коннектором у вигляді поворотних кріпильних елементів, що вільно обертаються на стяжному болті, дати оцінку його міцності і деформативності, оцінити можливість використання такого з'єднання при  проектуванні  вузлів  просторових  конструкцій.  Для  вирішення  поставлених  завдань проведено  випробування  натурного  фрагмента  купола,  що  включає  характерні  вузли  з жорстким примиканням елементів один до одного.