(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2020)
У статті автори досліджують питання впливу вітрового навантаження у торець будівлі на напружено-деформований стан ферм покриття у торцевих в’язевих блоках. Традиційно, для сприйняття вітрового тиску у торець промислової будівлі, в рівні нижніх поясів ферм покриття, за допомогою листових шарнірів на фахверкових колонах улаштовувались горизонтальні в’язеві ферми. Поясами цих в’язевих ферм були нижні пояси самих ферм покриття, а решітка проектувалась додатково. Далі, опорні реакції горизонтальних в’язевих ферм від вітрового навантаження, через в’язи у площині колон, передавались на фундаменти. При цьому, питання про те, що нижній пояс ферм покриття виконує функцію пояса в’язевої ферми і що зусилля від вертикального навантаження і вітрового горизонтального навантаження підсумовуються – не розглядалось. Тому необхідно оцінити вплив вітрового тиску в торець промислової будівлі на напружено-деформований стан ферм покриття в торцевих в’язевих блоках. Авторами розробляється методика кількісної оцінки впливу вітрового тиску в торець промислових будівель на напружено-деформований стан ферм покриття в торцевих в’язевих блоках. Визначаються зусилля у в’язевих фермах по нижніх поясах ферм покриття від одиничних зосереджених сил вітрового тиску в торець промислової будівлі, які прикладені у вузлах нижнього поясу кроквяних ферм – в рівні листових шарнірів на фахверкових колонах по торцях будівлі. Розглядаються геометричні схеми в’язевих ферм по нижніх поясах ферм покриття із зусиллями в їх елементах від одиничного вузлового навантаження вітрового тиску в торець промислової будівлі для типових прольотів 18, 24, 30 і 36 м. Отримавши одиничні зусилля в елементах в’язевих ферм для будь-яких типових прольотів легко оцінити вплив вітрового тиску на напружено-деформований стан ферм покриття у в’язевих торцевих блоках. Для прикладу розглянута промислова будівля прольотом 36 м і кроком поперечних рам 6 м, розташована в м. Краматорську. Для в’язевої ферми прольотом 36 м знайдено максимальне зусилля розтягу в поясі від одиничного горизонтального вузлового навантаження і фактичне. Слід зауважити, що функцію поясу в’язевої ферми виконує сам нижній пояс ферми покриття, запас міцності якого з врахуванням розрахункового граничного навантаження склав 3%. Але зусилля в нижньому поясі ферм покриття у в’язевому торцевому блоці збільшується за рахунок вітрового тиску в торець будівлі. Поєднання двох функцій в елементі нижнього поясу приводить до зміни напруженого стану – перенапруження в нижньому поясі склало 27%. До ферм покриття промислових будівель в торцевих в’язевих блоках необхідний особливий підхід в оцінці напружено-деформованого стану в них. Запропонована методика дозволяє просто дати оцінку напружено-деформованому стану ферм покриття типових прольотів промислових будівель у в’язевих торцевих блоках.