(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2020)
Одним з методів зменшення будівельної висоти покриття або перекриття з використанням клеєних дерев’яних балок, а також з’єднання по їх довжині є виконання підрізувань в опорних вузлах. Такий же метод використовують при проектуванні балкових перекриттів, де спирання другорядних балок на головні здійснюється в заздалегідь вибрані гнізда як в головних так і другорядних балках. Що ж стосується розрахунку таких вузлів, то в нормативних документах наведена лише методика розрахунку для випадку, коду в опорних вузлах підрізування виконується зі скосом, або ж встановлюються жорсткі обмеження щодо глибини підрізування балки без скосу з боку розтягнутої зони по відношенню до її висоті. Крім того в ряді нормативних документів рекомендується в зоні підрізування встановлювати вклеєні або угвинчені стрижні, але будь-яких даних по їх розрахунку не наводиться. Тому метою даних досліджень було розробити модель, що дозволяє оцінити несучу здатність опорних вузлів дерев’яних клеєних балок з підрізуваннями різної глибини по висоті поперечного перерізу, а також елементами посилення у вигляді вклеєними перпендикулярно волокнам сталевих стрижнів. Для досягнення поставленої мети були виконані експериментально-теоретичні дослідження фрагментів опорних вузлів балок з використанням методів механіки руйнування. Теоретичні дослідження виконувалися з використанням програми в якій реалізовано метод скінченних елементів та реалізовано процедуру визначення коефіцієнтів інтенсивності напружень. В результаті чисельних досліджень, за запропонованою методикою, що базується на використанні критерію руйнування, визначені закономірності зміни несучої здатності в залежності від відношення глибини врізки і діаметра вклеєних арматурних стрижнів. В результаті випробувань натурних фрагментів опорних вузлів балок з підрізуваннями підтверджена достовірність прийнятої методики чисельних досліджень і розробленої моделі визначення несучої здатності вузлів. На основі отриманих результатів досліджень встановлено, що наявність підрізування в опорних вузлах дерев’яних клеєних балок з боку розтягнутої кромки істотно знижує їх несучу здатність, а установка вклеєних поперек волокон деревини двох арматурних сталевих стрижнів діаметром від 16 мм до 20 мм на відстані не менше трьох діаметрів від вертикальної грані підрізування підвищує несучу здатність вузла в 8 – 10 разів, в порівнянні з вузлами без арматурних стрижнів.