(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2020)
Розглянуто конструкції що змінюють свої геометричні розміри, тобто трансформуються під час експлуатації, для вирішення завдань по створенню належного мікроклімату в середині будівель та споруд. В дослідженні виділено тільки просторові конструкції що складаються з елементів нелінійного переміщення у просторі. Наведені сучасні способи трансформації конструкцій, що отримали найбільш високу оцінку під час експлуатації, і є перспективним для подальшого дослідження та розвитку. Для прикладів використані конструкції експлуатація і будівництво яких контролюється за допомогою комп’ютерних програм. На основі аналізу зведених за допомогою трансформації оболонок різної форми отримані математичні моделі для визначення їх оптимальних габаритних розмірів і можуть бути використані в проектуванні нових оболонок.