(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2020)
Представлені результати системних експериментальних досліджень несучої здатності, деформативності та тріщиностійкості пошкоджених залізобетонних балок, підсилених попередньо напруженими металевими обоймами, при статичному та малоцикловому знакозмінному навантаженнях високих рівнів. Зокрема, наведені експериментально-статистичні залежності міцності похилих перерізів (руйнуючої поперечної сили), стріли прогинів та ширини розкриття нормальних і похилих тріщин перед руйнуванням балок, довжини проекції небезпечних похилих тріщин на повздовжню вісь та середньої відстані між нормальними тріщинами по довжині елементів від конструктивних чинників та факторів зовнішньої дії. Усі дослідні зразки-балки були виготовлені та випробувані згідно з теорією планування експерименту за Д-оптимальним планом Бокса В4.