(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2020)
У статті автори досліджують питання застосування в конструкціях кружальної-сітчастих склепінь дерев’яних двотаврових балок зі сталевими трубчастими вузлами. Дерев’яні двотаврові балки (ДДБ) давно довели свою ефективність і в даний час широко застосовуються в конструкціях перекриттів і покриттів простих форм, однак застосування в конструкціях криволінійних і полігональних ускладнене в зв’язку з відсутністю опрацьованих вузлів їх з’єднань. У статті автори наводять можливий варіант такого вузла, досліджують його напружено-деформований стан (НДС) в роботі кружально-сітчастого склепіння прольотом 12 метрів. Метою роботи є розробка ефективних і компактних вузлів з’єднання ДДБ, що працюють в конструкціях кружально-сітчастих склепінь, дослідження напружено-деформованого стану розробленого вузла, впливу його застосування на НДС елементів конструкції і несучої здатності конструкції в цілому. В роботі було проведено аналіз існуючих на тему досліджень, з якого було видно, що найбільш близьким до представленого в статті вузлу є перехресний вузол, який застосовується в кружальної-сітчастому склепінні без використання сталевих елементів, системи Пасельніка. Перехресний вузол містить три косяки, що з’єднуються, при цьому два набігаючих косяки входять по обидва боки своїми шипами в гніздо наскрізного косяку. Застосування дерев’яних двотаврових балок в якості елементів кружальної-сітчастих склепінь (КСС) дозволить істотно полегшити їх конструкцію, а застосування легких вузлів - спростити процес їх зведення. Проліт розглянутої конструкції становить 18 метрів, висота в замку - 3 метри. Кружальної-сітчасте склепіння складається з однакових прямолінійних косяків двотаврового перетину, з’єднаних під прямим кутом і довжина яких становить 1515 мм. Розглянутий КСС набирається з дерев’яних двотаврових балок з OSB стінкою наступних розмірів: висота балки 120 мм; висота поясів 40 мм; ширина поясу 90 мм; товщина стінки з OSB 10 мм. З розрахунків в ПК "ANSYS WORKBENCH" і "ЛІРА-САПР" отримано, що введення в розрахунок елементів з’єднань (сталевих труб) істотно впливає на напружено-деформований стан конструкції в цілому за рахунок не тільки збільшення геометричних характеристик і несучої здатності в вузлах, а також, можливо, за рахунок роботи цих елементів в якості ребер жорсткості, які зменшують деформацію дерев’яних двутавров і приймають на себе дію крутного моменту, в наслідок того, що вони є перерізами замкнутого контуру. За рахунок такої роботи напруження в сполучних елементах більш ніж в 10 разів вище, ніж в ДДБ, що є прийнятним і, більш того, дозволяє більш повно використовувати можливості матеріалу, з якого вони виготовлені - сталі.