(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2020)
Однією з найбільш поширених конструктивних схем, що використовуються при будівництві та реконструкції причалів – є тонкі стінки (больверк). Ця система складається з лицьової стінки та анкерної системі, у яку входять тяж та анкерна стінка (або інший вид анкеруючого пристрою). Можливі деякі варіації конструктивної схеми, але в кожну з них входить лицьова стінка з шпунту. У роботі наведено варіанти визначення геометричних характеристик перерізів шпунту для використання у розрахунках плоскої деформації (плоска розрахункова модель). У стандартних сортаментах шпунту наведені лише загальні геометричні характеристики перерізу такі, як площа, момент інерції, момент опору, радіус інерції, але цього замало для використання в розрахунках методом скінченних елементів. Складна форма поперечного перерізу шпунту (зетовий, коритного, прямого, комбінованого та інших видів перерізу) призводить до розбіжностей у визначені геометричних характеристик та їх інтерпретації у плоскій та просторовій постановці визначення напружено-деформованого стану. В роботі наведена методика визначення геометричних характеристик перерізу для стержню, що згинається для плоскої розрахункової моделі. Для розрахунків методом скінчених елементів використовується програний комплекс для геотехнічних розрахунків Midas GTS NX. Використання методу скінченних елементі при визначені геометричних характеристик поперечного перетину шпунту дає відносну похибку до 5% по відношенню до даних наведених у сортаменті. Що э прийнятним для використання у подальших розрахунках причальних конструкцій. У роботі розглянуто два варіанти для одного метру погонного стінки: в 1 м входить 1 шпунт повністю 600 мм та другий частково 400 мм; в 1 м входять обидва шпунти по 500 мм. Найменше значення моменту інерції отримано для першого варіанту 72511 см 4 , що співпадає з значенням з сортаменту на -0.26%. А для другого варіанту момент інерції більше на 12%. Тому при розрахунках слід приймати найбільш невигідний варіант.