(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2019)
У статті наведені результати оптимізації кроку балок у балочній клітці спрощеного типу, коли на вертикальні несучі конструкції (стіни, колони) спираються сталеві балки двотаврового профілю. Оптимальний крок балок підібраний таким чином, щоб сумарні витрати сталі на балки і настил були мінімальними. Проведено дослідження, для яких значень кроку, жорсткість балки забезпечена при рівності лівої та правої частин умови міцності за нормальними напруженнями. З’ясовано, у якому випадку при знайденому оптимальному кроку балок, забезпечена її жорсткість. З метою з’ясування практичної застосовності отриманих результатів, задача була розв’язана при контрольних числових даних.