(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2019)
У статті розглянуті особливості та переваги інноваційних конструктивно-технологічних рішень в будівництві з використанням легких металевих конструкцій. Розкриваються проблеми енерго- та ресурсозбереження в Україні. Наведені дослідження основних енергетичних проблем міст України, на прикладі м. Одеса. Охарактеризовані об’ємно-планувальні та конструктивні особливості проекту котеджного селища в с. Ліски Одеської області. Обґрунтовано необхідність застосування методики факторної оцінки при оптимізації конструктивно-технологічних рішень зведення каркаса котеджних будівель з урахуванням енергоефективності. Представлені результати оптимізації конструктивно-технологічних рішень. У дослідженні були виділені основні фактори, що впливають на вибір архітектурних і конструктивно-технологічних рішень зведення каркаса: кількісні та якісні. До якісних критеріїв відносяться: можливість всесезонного монтажу; екологічність; пожежна безпека. До кількісних критеріїв належать: вартість будівництва; мінімальна товщина стіни (без урахування утеплювача); морозостійкість; шумоізоляція; тривалість будівництва; довговічність; коефіцієнт теплопровідності. При відборі альтернатив і визначення оцінки критеріїв використовувався комунікативний індивідуальний метод - коли варіанти рішень генерує єдиний експерт. На підставі даних оцінки факторів, за 5-ти бальною шкалою, найбільшу кількість балів набрала технологія ЛСТК - 67 балів, найменше - силікатна цегла - 37 балів, це свідчить про те, що найкращі показники показує рішення з ЛСТК. Запропоновано способи вирішення недоліків ЛСТК, таких як утворення теплових мостів можливо зменшити двома способами: використання подвійних каркасів або використання зовнішніх систем утеплення; забезпечення герметичності будівлі по відношенню до вітру, до повітря і до міграції пара через конструкцію обов’язковим монтажем вітрозахисту і паронепроникного бар’єру; підвищення межі вогнестійкості ЛСТК, забезпечується одним із способів: напилення і забарвлення різними вогнетривкими матеріалами; облицювання гіпсокартоном; оштукатурювання.