(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2019)
Викладена методика досліджень несучої здатності сталевих двотаврових елементів після первинного навантаження, розвантаження, подальшого вирівнювання і вторинного навантаження. Після випробувань на первинний стиск експериментальні зразки були вирівняні під пресом або шляхом наплавлення холостих валиків по опуклих кромках. Наведено результати експериментального визначення несучої здатності зразків після розвантаження і вирівнювання. Результати випробувань показали, що несуча здатність для більшості зразків після вирівнювання виявилася не нижчою, ніж несуча здатність зразків, що була отримана при початкових випробуваннях. Наведено результати практичного застосування результатів проведених досліджень при визначенні технічного стану сталевих колон.