(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2024)
На основі огляду літератури виявлено тенденції розвитку досліджень споруд інженерного захисту об’єктів критичної інфраструктури. Визначено і узагальнено проведені експериментальні і теоретичні дослідження залізобетонних захисних конструкцій. Оглянуто дослідження конструкцій із використанням різних матеріалів. Визначено, що одним із перспективних напрямків є використання багатошарових композитних конструкцій. Виконано огляд основних методик розрахунку проникнення бойових частин засобів повітряного нападу противника під час удару в захисні конструкції. Зроблено узагальнений висновок щодо використання модифікованої методики NDRC (CША) для оцінки експериментальних досліджень.