(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2024)
Ми пропонуємо варіант об´ємно – планувального рішення двоповерхового купольного дому, який пов´язаний з конструктивним, на базі певної кількості типових будівельних конструкцій: колон, панелей перекриття і звичайно несучих елементів купола, що дозволяє зібрати будівлю «під ключ» за декілька тижнів, без застосування важкої будівельної техніки. Геодезична решітка з шестикутною коміркою рівномірно розповсюджує напруження по всій поверхні купола, сфера якого має найменше відношення площі зовнішніх стін до внутрішнього об´єму серед всіх фігур однакової ємності. Тобто при мінімальні загальній площі стін і покрівлі – мінімум енерговитрат на контроль температури і вологості в приміщенні. Будинок, діаметром по фундаменту 12 м, розроблений для сім’ї кількістю 4-5 людини. Конструктивна схема дому змішана і складається з самонесучого дерев´яного каркасу купола і внутрішніх колон, на які спирається безбалочне перекриття з перехресно - балкових панелей, обпертих по кутах. Каркас купола виконується з типових прямолінійних деталей з клеєної деревини, які з´єднуються сталевими конекторами, з утворенням шестикутних комірок, що надають можливість виконувати віконні прорізи в будь - яких місцях поверхні. Розподіл внутрішнього простору напівсфери надає можливості, яких ви не маєте в класичному проектуванні. Особливості криволінійної поверхні стін враховані в дизайні авторських меблів, що можуть підкреслити вашу індивідуальність.