(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2023)
В 2019 році Європейською комісією було прийнято Європейський Зелений Курс як нову стратегію розвитку всіх сфер економіки для досягнення кліматичної нейтральності. Післявоєнна відбудова України відкриває широкі можливості до трансформації будівельної галузі шляхом впровадження зелених технологій будівництва із використанням будівельних матеріалів з низьким втіленим вуглецем. З огляду на екологічні характеристики деревини, її використання в малоповерховому будівництві може сприяти істотному зменшенню вуглецевого сліду при відновленні сільських громад України. Для широкого запровадження в будівельній практиці декарбонізованих конструктивних рішень з використанням деревини необхідне отримання наочних даних, що демонструватимуть їх переваги для приватних забудовників. Розрахунок вуглецевого сліду стінових конструкцій малоповерхових будівель виконувався на типову одиницю розміром 1.2х2.5 м (т.о.) з дотриманням рекомендацій європейських норм EN 15978:2011 для наступних етапів життєвого циклу: C be – виробництво будівельних матеріалів; C bt – транспортування будівельних матеріалів; C bp – будівельно-монтажні робіти; C d1 – транспортування будівельних відходів; C d2 – зберігання відходів на звалищах; C r – зменшення викидів від рециклінгу. До аналізу не були включені викиди на етапі експлуатації та демонтажу. Згідно отриманих даних найбільшими викидами на етапі виробництва будівельних матеріалів характеризується стінова конструкція СТ5 з ЛСТК та утепленням з мінеральної вати C be =4605,23 кгСО 2 екв/т.о., тоді як для інших типів ця величина є на порядок нижчою – для стін із цегли 345.23 та 365,93 кгСО 2 екв/т.о., для стін з газобетонних блоків 177,91 та 204,15 кгСО 2 екв/т.о. На стадії транспортування будівельних матеріалів найбільші викиди мають обидва варіанти стін з облицюванням керамічною цеглою – C bt =9328,67 кгСО 2 екв/т.о. для стіни СТ2 з цегли керамічної та C bt =8192,43 кгСО 2 екв/т.о. для стіни СТ4 з газобетонного блоку. Так само істотними є викиди для стіни СТ1, що становлять C bt =2577,92 кгСО 2 екв/т.о., та СТ3, які дорівнюють C bt =1516,40 кгСО 2 екв/т.о. Що стосується стадій виконання будівельно-монтажних робіт та транспортування будівельних відходів, то для всіх варіантів стін викиди не є значними і варіюються в межах C bp =1,03..9,78 кгСО 2 екв/т.о. та C d1 =0,51..14,95 кгСО 2 екв/т.о. Виключенням є варіант СТ5 з ЛСТК, який характеризується викидами C bp =883,25 кгСО 2 екв/т.о. та C d1 =299,73 кгСО 2 екв/т.о. Найбільші викиди вуглекислого газу при зберіганні відходів на звалищах утворюють конструкції СТ7, СТ5 та СТ1, які мають утеплення екструдованим пінополістиролом – C d2 =112,49 кгСО 2 екв/т.о., 87,34 кгСО 2 екв/т.о. та 50,59 кгСО 2 екв/т.о. відповідно. Мінімальні значення викидів на всіх етапах мають стіни у вигляді дерев’яних каркасно-щитових панелей. Підсумкове значення вуглецевого сліду є найбільшим для стін з облицюванням керамічною цеглою і складає 9704,63 кгСО 2 екв/т.о. для цегляної стіни СТ2 та 8411,91 кгСО 2 екв/т.о. для газобетонної стіни СТ4. Мінімальний вуглецевий слід 365,70 кгСО 2 екв/т.о. при оптимальному значенні опору теплопередачі R=4,23 м 2 К/Вт має каркасно-щитова панель з дерев’яним каркасом з внутрішнім шаром утеплювача з мінеральної вати. Отримані дані про викиди вуглецю підтверджують високий потенціал дерев’яних конструкцій у досягненні цілей декарбонізації в будівельному секторі, створюючи ресурсозберігаючі будівельні конструкції, що придатні до повторного використання (рециклінгу), із забезпеченням енергоефективності будівель.