(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2023)
Для дослідження напружено-деформованого стану моделі сітчастого купола діаметром 4 м була підготовлена серія стрижнів з клеєної деревини для випробування на центральний стиск. Випробування виконували в лабораторії кафедри Металевих дерев’яних та пластмасових конструкцій. Напруження в характерних точках елементів визначали через деформації за допомогою тензорезисторів. Особливістю призматичних зразків була наявність в приопорних зонах концентраторів напружень у вигляді отворів для розташування універсальних конекторів [3]. Значні розміри моделі дозволили мінімізувати вплив масштабного фактору на отримані результати. Загальним висновком дослідження слід вважати високу несучу здатність зразків, що були випробувані. Руйнування зразків проходило в приопорній зоні внаслідок зминання деревини. Наступними задачами досліджень будуть оптимізація розмірів елементів і випробування моделі купола. На переріз елементів крім забезпечення несучої здатності, впливає необхідність отримання певних теполотехнічних характеристик огородження, тобто елементи купола повинні мати розміри, що дозволяють розмістити в їхній площині шар ефективного утеплювача. Окремим завданням залишається вибір покриття, яке може розглядатись виключно, як частина постійного навантаження на несучу систему, або як суцільна оболонка, що розкріплює каркас.