(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2023)
Методи підсилення залізобетонних покриттів відомі і розроблені достатньо детально. Вони класифікуються відповідно до конструкцій: підсилення розрізних і нерозрізних балок, консольних балок, панелей, ригелей, ферм, арок і т. п. Але всі пропоновані засоби мають загальні недоліки - вимагають вільного простору для роботи, передбачають попереднє розвантаження, а при певних обставинах частковий демонтаж суттєво пошкоджених конструкцій, не можуть, що природньо, враховувати особливості конкретної технічної ситуації. Ми пропонуємо метод підсилення не окремої балки, а цілого блоку покриття, при обмеженому часі і необхідності відновити виробничий процес в найкоротші терміни, що зазнав критичних пошкоджень, у ситуації, що виключає тимчасове розвантаження, а демонтаж аварійних ділянок або конструкцій неможливий. Додатковою технічною проблемою є те, що несучі вертикальні конструкції аварійного покриття – колони, теж знаходяться в аварійному технічному стані. Тому спроба демонтажу будь-якого несучого елемента призведе до повного руйнування значної частини промислової будівлі і припинення виробництва на значний період часу. Застосування просторового сталевого каркасу спрощує роботи з підсилення, прискорює відновлення виробництва і не збільшує матеріальні затрати.