(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2022)
У статті наведені результати оптимізації кроку балок дерев’яного перекриття будівлі за критерієм мінімальних витрат матеріалу. Перекриття складається з паралельно розташованих дерев’яних балок прямокутного поперечного перерізу, на які укладається дощатий настил. Задача оптимізації вирішується виходячи з мінімізації сумарних витрат деревини на балки і дощатий настил. Для цього використовується цільова функція загального об’єму деревини для настилу і балок на одиницю площі перекриття. Проведені теоретичні дослідження і числовий експеримент показали, що можливо визначити крок балок дерев’яного перекриття, при якому сумарний об’єм деревини для нього буде мінімальним.