(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2022)
В статті приводяться результати теоретичгих досліджень впливу повзучості бетону та деревини на напружено-деформований стан деревозалізобетонних багатоповерхових будівель. Для аналізу прийнято квадратний в плані будинок-прототип рамної каркасної системи із дерев’яними несучими конструкціями (клеєна деревина та LVL) та залізобетонним ядром жорсткості. Кількість поверхів варіювалася від 5 до 20. Для урахування повзучості бетону застосована модель Eurocode EN 1992-1-1, для деревини – модель повзучості пружно-в’язко-пластичного тіла T. Toratti. Отримані дані щодо зміни вертикальних переміщень характерних точок каркасу (колон та ядра жорсткості), а також величини поздовжніх зусиль в балках протягом 50 років експлуатації.