(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2022)
Наведено методику експериментальних досліджень підсилених (сталевою та стрічковою арматурою) та непідсилених балок прямокутного перерізу з клеєної деревини за поперечного згину. За результатами експерименту встановлено прогини таких елементів. Також побудовано графіки залежності прогинів від граничного моменту. Встановлено, що найбільш жорсткими були зразки третьої серії з арматурою діаметром 12 мм в стиснутій зоні, а в розтягнутій – композитною стрічковою.