(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2022)
Відповідно до вказівок, що містяться в європейському стандарті prEN 1993-1-1 (проект вересня 2020 року), стійкість багатоповерхових рам має перевірятися з урахуванням впливу геометричних відхилень та деформацій конструкції під дією прикладеного навантаження. У статті наведено методи розрахунку, рекомендовані європейським стандартом, які дозволяють перевірити стійкість балок каркасу. Вибір методу розрахунку залежав від урахування впливу глобального відхилення у вигляді розгойдування та еквівалентних відхилень у прогину, а також від типу статичного аналізу, що використовується для визначення внутрішніх сил та моментів.