(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2022)
Метою статті є експериментальне дослідження впливу малоциклового знакопостійного навантаження, а також найбільш значимих конструктивних чинників на деформативність залізобетонних балкових елементів як зокрема так і взаємодії один з одним. У зв’язку з цим, для проведення експериментальних досліджень авторами був розроблений чотирьохфакторний трирівневий план Боксу В4. Варіювання дослідних факторів плану здійснювалося за даними літературного огляду, який показав, що найбільш значимими факторами є наступні: величина відносного прольоту зрізу а/h 0 , клас бетону С, величина (кількість) поперечного армування на приопорних ділянках балок ρ sw , а також рівень знакопостійного малоциклового навантаження η. Зразки були випробувані за схемою однопрогінної балки, завантаженої двома зосередженими силами. Кількість циклів знакопостійного навантаження була прийнята 10. За результатами проведеного експерименту за допомогою програми COMPEX виведені адекватні математичні моделі деформативності сталевої арматури залізобетонних зразків-балок за дії малоциклового знакопостійного навантаження, які відображають вплив зазначених факторів як окремо, так і у взаємодії один з одним. В ході аналізу даних моделей встановлені особливості розвитку деформацій розтягнутої арматури в зазначених умовах. Зокрема, факторами, які мають найбільший вплив на деформації є відносний прольот зрізу і рівень малоциклового знакопостійного навантаження. Таким чином, при їх збільшенні відносні деформації розтягнутої арматури зростають на 51% і 52% відповідно за серіями. Також встановлено, що малоциклове навантаження в порівнянні з одноразовим короткочасним навантаженням збільшує відносні деформації розтягнутої арматури на 8%.