(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2022)
Основними причинами зношування стінок корпусів металевих циліндричних резервуарів є корозія та втома металу їх вертикальних з’єднань. Відновити корозійні втрати матеріалу, а також знизити рівень напружень до величин, що допускаються умовами втоми металу, можливо при зовнішньому поперечному армуванні фібропластиковими матеріалами. Послідовний розгляд роботи сталевих оболонок циліндричних резервуарів, посилених безперервним зовнішнім поперечним фібропластиковим армуванням, дозволяє отримати величини відповідних кільцевих напружень. Необхідне обмеження величин максимальних напружень металевих складових дає можливість визначення коефіцієнтів зовнішнього фібропластикового армування даних конструкцій. При цьому аналіз одержуваних теоретичних результатів свідчить про обов’язкову необхідність урахування температурних деформацій елементів конструкцій, що виявляють різні температурно-деформаційні властивості, а також про суттєвий вплив на результати дефініції поздовжніх деформацій металевих оболонок аналізованих споруд. Запропоновані у статті методи розрахунку дозволяють проводити визначення необхідних параметрів посилення корпусів металевих циліндричних резервуарів зовнішнім поперечно спрямованим фібропластиковим армуванням, що сприймає дії кільцевих зусиль. Основними факторами, що визначають ефективність одержуваних рішень, є залишкова міцність матеріалу металевих оболонок резервуарів, а також модуль пружності фібропластиків. Теоретична доцільність ефективного використання низько модульних фіброармованих пластиків підтверджується для конструкцій, що мають високі показники міцності металевих основ, а високо модульних – у випадках істотного обмеження рівня напруг металевих елементів.